Nefes Mucizedir

Nefes Mucizedir

NEFES bir mucize… Günde ortalama 21.000 kez hiç farkında olmadan yaptığımız… Nasıl ve nereden nefes alıp verdiğinizi hiç takip ettiniz mi? Nefes nereden girip bedeninizin hangi alanlarına dağılıyor? Dolayısıyla oksijen, yaşam enerjisi bedeninizde nerelere kadar gidiyor? Farkında olun… Bana gelen danışanlarımın çoğunda nefes analizi yaparken karşılaştığım durum; yanlış nefes alışkanlıkları… Nefesi çarpıtma, diyafram kullanılmadığından yetersiz akciğer kapasitesi, sığ ve sık nefesler, ağızdan alınıp verilen nefesler… Nefes tutmak; dikkatle odaklanmanın nefesidir.Stres ve baskı altındayken nefesimizi tutarız… Tehlike anında alınması gereken nefesi, günlük akışta kullanmak alışkanlık haline gelmiş maalesef, bu da sürekli gergin ve stresli olmamıza yol açıyor. Sürekli bir savunma ve saldırı hali… tüm ilişkilerde; eşler arasında, ebeveyn çocuk arasında, birbirini sokakta ilk kez gören kişiler arasında sürekli bir saldırı-savunma hali… Neden çünkü süreli stres nefesi almayı alışkanlık haline getirmişiz. Tehlike durumunda kullanmamız gereken odaklanma nefesini (Tıpta buna pozitif stres deniyor 15dk.-30dk.) 24 saatimizin 15 saatinde aldığımızda bedenimizdeki düzen bozulur. Sinir sistemleri, salgılanması gereken hormonlar ve bağışıklık sistemi doğru çalışmaz ve hastalıklara açık hale geliriz.
Nasıl nefes alırsan, öyle yaşarsın!
Balina dakikada 2 nefes alıyor ve ömrü ortalama 200 yıl…
Nefesi doğru alıp verdiğinizde; yaşam sakinleşir, dinginleşir, huzur duygusu, sevgi ve anlayış oluşur, algılar açılır… Hayatınızda neyi çoğaltırsanız onu kendinize çekersiniz.
Nefes Atölyesi çalışmalarımda doğru nefes almayı tekrar hatırlar, nefes farkındalığı ile doğal, derin akışta nefesler alma alışkanlığını oluşturursunuz. Nefesi doğru almayı alışkanlık haline getirmek; duygu durumunuzda pozitifliğe yol açarken, rezonans alanınız yükselir, çevrenize olumlu olay ve kişileri çekersiniz.. Doğru nefeste diyafram kasını nasıl kullanacağınızı, kası güçlendirecek egzersizleri ve hayatın çeşitli anlarında ihtiyacınız olan, kullanılacak nefes tekniklerini yaşamınıza geçirirsiniz… Diyafram, göğüs ve karnı ikiye ayıran akciğerlerin altında çizgili bir kas…kullanılmadığında sertleşerek büzülür. Korku , kaygı , heyecan duygularını da bu bölgede hissedersiniz… Nefes alırken; süngerimsi yapıdaki akciğerleri aşağı doğru çekerek akciğer kapasitesini arttırırken, bir yandan da karın bölgesindeki organlara masaj yapar. Sağlıkla, düzenli çalışmalarını sağlar. göbeği dışarı doğru çıkarttığınızda doğru nefes almış olmazsınız.
Yavaş ve derin solunum kalbin yükünü hafifletir, ritmik solunum ile kalp atışları yavaşlar. Vücutla birlikte kafanızın da rahatlamasına yardımcı olur. Beyin, işlev yapabilmek için bol oksijene ihtiyaç duyar.Burundan alınan doğru nefesle beyin bolca oksijenlenir. Derin ve yavaş solunum metabolizmanın çalışmasına da yardımcı olur. Eğer fazla kilonuz varsa oksijen yağların daha etkili yakılmasına veya fazla zayıfsanız alacağınız oksijen aç kalmış olan doku ve bezlerin beslenmesine yardımcı olur. Bir başka deyişle doğru nefes, doğru kiloya yardımcı olur. Nefesi doğru almayan kişilerin sürekli yorgun hissetmeleri, sinirli, stresli ve verimsiz olmalarının ana sebeplerinden biri yetersiz oksijendir. Bağışıklık sistemleri zayıflar, mutluluk hormonları yeterince üretilip, salgılanmaz. Nefes verilmiş mucizedir, sana verilen bu mucizenin farkında mısın?

Gamze Çelikcan
Nefes Koçu & Terapist