• +

    Perşembe, 13 Nisan

    Arama

Oyun Terapisi

Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek, kendini açmasını sağlayabilmek için ona en sevdiği ve en güzel yaptığı şeyi vermeliyiz, OYUNU!
Bir yetişkin düşüncelerini, inançlarını ve duygularını kelimelerle anlatabilir, kendini sözcüklerle ifade edebilir. Eğer söz konusu olan bir çocuk ise, onun çok farklı yöntemleri olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek, kendini açmasını sağlayabilmek için ona en sevdiği ve en güzel yaptığı şeyi vermeliyiz, OYUNU…

Oyun çocukların doğasında vardır ve oyun oynayabildiği sürece çocuktur. Kendini güvende hissettiği, yargılanmaktan çekinmediği kısaca yönetmenliğini yaptığı bir oyun oynayan çocuk iç dünyasının kapılarını bize açmış olur. Geriye kalan kısım ise çocuğun dünyasında olanı görebilmek, onu anlayabilmektir.

İşte Oyun Terapisi tam da bu yüzden çocuklarla doğru ve etkili iletişim kurabilmek ve onları anlayabilmek, varsa bir problemleri bunu çözebilmek için vardır.

Oyun Terapisi seçici sessizlik yaşayan, hiperaktivite veya dikkat eksikliği olan, saldırganlık problemi olan , herhangi bir şeyden korkma problemi olan çocuklar için çok etkili bir yöntemdir. Ayrıca özgüven eksikliği ya da kaygı problemi olan çocuklara yönelik de kullanılan bir terapi yöntemidir.

Bizler de oyun terapisinde hem çocukları anlamaya çalışıyor hem de bazı nefes, göz, küçük kas ve gevşeme egzersizleriyle de rahatlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Oyun terapisi çocuğun gerginliğini, stresini atabileceği, kendini rahatça ifade edebileceği ve aynı zamanda da varsa bir problemi bunu anlayabileceğimiz bir ortam hazırlar.

• Çocukları olumsuz yönde etkileyen kasların aşırı gergin olma ya da fazla gevşek olma durumunu normal gerginlik seviyesine getirme yöntemidir.
• Kasların fazla gerilmesi veya olması gerekenden az gergin olması durumunda birtakım fizyolojik ve psikolojik olumsuzluklar ortaya çıkabilir.
• Fazla gerilme çocuklarda motor hareketlerinde kontrolsüzlüğe, huzursuzluğa ve değişkenliğe yol açabilir.
• Dolayısıyla çocuk dikkatini toplamakta ve psikomotor tepkilerini kontrol etmekte zorluk yaşayabilir.
• Gevşeme egzersizleriyle amaçlanan çocuğun normal kas gerginliğine ulaşmasını sağlamak ve kendi bedenini tanımasını sağlamaktır.

Nefes Egzersizleri


• Doğru nefes almak kişinin içsel dengesini ve ritmini kontrol eder.
• Nefesimizin kontrolünü ne kadar arttırırsak ve bunu ne kadar bilinçli yaparsak davranışlarımız üzerindeki özdenetimimizi de o denli geliştirmiş oluruz.
• Kas sistemi, sinir sistemi, kan dolaşımımız tümü nefesimize bağlıdır.
• Doğru nefes çocuklarda ;
• Dikkat, motivasyon ve odaklanmada kolaylık sağlar.

Göz Egzersizleri

• Göz kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek görme alanını genişleterek algılamayı arttırmayı sağlar.
• Görmenin öğrenme üzerindeki önemli etkisini hepimiz biliyoruz.
• Göz egzersizleri gözün diğer motor kaslarla daha koordineli çalışmasını sağlar
( Örneğin; el-göz koordinasyonu).

Küçük Kas Gruplarına Yönelik Egzersizler

• Beynin iki yarım küresi arasındaki etkileşimi geliştirmek öğrenme için oldukça kritiktir.
• Örneğin; yürürken sol ayağımızı atarken farkında olmadan sağ kolumuzu hareket ettiririz.
• Vücudumuzdaki eller, parmaklar gibi küçük kas gruplarımızı çapraz çalıştırmak beyin için oldukça faydalı egzersizlerdendir.

Psikodrama

Psikodrama, bireylerin yaşadıkları sorunları yeniden ele alıp sorgulama ve sahneleme biçimi olarak tanımlanabilir.
Psikodrama Nedir?

Psikodrama, Jacop Levi Moreno’nun 1920’lerde geliştirdiği ve Sosyometri olarak isimlendirdiği bir eylem-işlem yöntemidir. Psikodrama, Yunanca’daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. İlk on yılda psikoterapi uygulaması olarak sınırlanan bu yöntem, 1930’lardan başlayarak pedagoji, endüstri ve öğrenim alanlarına da aktarılmıştır.
Psikodrama, bireylerin yaşadıkları sorunları yeniden ele alıp sorgulama ve sahneleme biçimi olarak tanımlanabilir. Bireyler bir grup ortamı içinde, diğerleriyle etkileşim içinde girdikleri rollerle, dolayısıyla kendileriyle ilgili farkındalık kazanırlar.

Ne Kazandır?

Psikodrama bireylere, dramatik canlandırmalar yoluyla,
• Geçmiş ve güncel sorunlarını ve çatışmalarını ya da geleceğe dair beklenti, kaygı ve güçlüklerini ele alarak hazırlanma,
• Bunlarla başa çıkma becerilerini görme,
• Empati yeteneğini geliştirme,
• Sadece jest ve mimikleri dahi kullanarak duygu ve düşünceleri ifade edebilme,
• Motivasyonu artırıp kişilerin daha iyi hissetmesini sağlama,
• Ama en çok da eğlenceden de asla ödün vermeden ve sıkılmadan kendini keşfetmeye yarayan bir tekniktir.

Psikodramanın terapötik etkisinin yanı sıra, pedagojik etkinliğinden de söz edilebilir.
Psikodrama hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik uygulanabilir. Çocuk psikodraması çocukların duygusal zekalarının gelişimine önemli katkılarda bulunur.
Psikodrama oyunları tanışma oyunları dediğimiz oyunlarla başlar ve bireylerin birbirlerini eğlenceli bir şekilde tanımalarını sağlar.
Daha sonra oynanan ısınma oyunlarıyla bireyler birbirleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olurlar. Çünkü psikodrama kişinin kendisini rahatça anlatabildiği uygun bir ortam sağlar. Bazen de bazı oyunlar yoluyla kişiler kendilerini başkalarının ağızlarından dinlerler ve kendilerini başkalarından duymak kişide sağlıklı bir farkındalık sağlar. Örneğin; duygu temalı oyunlar kişilerin kendi duygularının farkına varmalarını ve bunları paylaşabilmeyi öğretir. Kişi kendisini artık daha rahat ifade edebilecektir. Bazen gerçek hayatta asıl konuşmak istediklerimizi konuşma cesareti bulamayız kendimizde. Psikodrama oyunlarıyla bu konuşmalar gerçekte yaşanıyormuşçasına oynanır ve kişi aslında bu tür konuşmalar yapmanın hiç de zor olmadığının farkına varır ve üzerindeki gerginliği atar.
Psikodrama sayesinde kişiler özellikle de kendileriyle ilgili kazandıkları farkındalık ile geçmişte yaşadıklarını her yönüyle sorgulayarak geleceğe yönelik daha sağlıklı planlar yapabilmeyi öğrenir.
Psikodrama oyunları ‘sandığınız’ oyunlar gibi değildir!

“Biz Psikodrama ile gerçeği oyunla oynuyor, öğreniyor ve yaşıyoruz.”
SİZLERİ DE BEKLERİZ!

“Kendini yönet, dünyayı yönetecek gücü bulursun.”

Eflatun

Size nasıl destek olabiliriz?

Size nasıl destek olabileceğimizi araştırmak için 0542 352 91 88'i arayınız veya iletişim formunu doldurmak için yandaki butona tıklayınız.